Στο στανομάντρι είναι σκορπισμένα αριστερά και δεξιά όλα τα σέγια που χρειάζεται ο τσοπάνος για τις ατομικές του ανάγκες και για τις διάφορες δουλειές της στάνης.

Εκείνα τα χρόνια αν έριχνες μία ματιά σε μία στάνη θα έβλεπες τα παρακάτω σέγια.
Ντουφέκι, πιστόλι , χαντζάρι, μαχαίρι, λάζο με θηκάρι, ,σουγιά, κουρέλα (μικρό μαχαίρι), ραβδί, γίλα , γκλίτσα, βέργες , βίτσες, διάφορα σκόπια (ραβδιά), κλαδευτήρια για να κόβει ξύλα, κουροψάλιδα, πυρόβολο ή πρυόβολο ή τσακμάκι για να ανάβει φωτιά, ακόνια για τα χαντζάρια και τα μαχαίρια, ίκλες, τρίχες, γκέμια καμιτσίκια, κιουστέκια, μαχμούζια ή ζιγκιά, μαγκούρες, πέταλα, σάγματα ή πανωσάμαρα, , βουτσέλια, , τσετούλα για να μετράει τις καρδάρες με το γάλα, σουφλιά για να ψήνει τα αρνιά , πυρουστιές, διάφορα τσόλια, στρουγκότσουλα (τσόλια της στρούγκας) , στραγγιά για να στραγκάει το τυρί ή το γιαούρτι, στραγγοτσαντίλες ή τσαντίλες , κάπες , σακκιά , χαράρια , τρουβάδες , δισάκια , τραγομάλινα τσόλια για να κοιμάται , ξυλοχούλιαρο, , χουλιάρι , χουλιάρες, βουτσέλι ή βουτσέλα , βαρέλι ή βαρέλα για να κουβαλούν οι γυναίκες το νερό στην στάνη κλπ.

Κάποια από τα σέγια της στάνης είναι δερμάτινα , αυτά είναι τα εξής.
Το σκαφίδι από σφαχτό ή από προβιά, που μέσα πλένει τα σκεύη του ο τσοπάνος.
Τ' ασκιά ή δερμάτια ή τομάρια, ή τομαράκια, ή τουλούμια ,φτιαγμένα από αρνοτόμαρα ή κατσικοτόμαρα. Μέσα σ' αυτό βάζουν το τυρί που θα κρατήσουν για το κονάκι η θα το πουλήσουν στο παζάρι. Αυτά συνήθως είναι το γκιζοτόμαρο η πρεντζοτόμαρο .
Τα τομάρια είναι αργασμένα από τους ίδιους και αφημένα στο φυσικό τους χρώμα ,τα τέσσερα πόδια τους κρέμονται δεμένα ,ενώ ο λαιμός μένει ελεύθερος για να βάζουν ή να βγάζουν το τυρί. Τα καλά τομάρια γίνονται από δέρμα προβάτων ,τα γίδινα μαδάνε και γεμίζει το τυρί τρίχες.
Τα πιο καινούργια τομάρια τα έχουν στα κονάκια , για να φυλάνε τις προμήθειες από γενήματα και διάφορα τρόφιμα, ταμπάκο , κρασί, αλεύρι κλπ. Μερικά από αυτά έχουν και ιδικές ονομασίες .Το γαλατσάκι είναι το τομαράκι για το γάλα ή το ξυνόγαλο του τσοπάνου. Το τυρολόϊ είναι ένα μικρό τομαράκι για να φυλάει ο τσοπάνος το καλό το τυρί του. Η τραγατσίκα ή ταργατσίκα γινόταν από κατσικοτόμαρο , τον χρησιμοποιούσαν οι τσοπάνηδες για τρουβά, εκεί έβαζαν το ψωμί ,το τυρί ,τον καπνό , το μαχαίρι κλπ. Υπήρχε και ένα άλλο μικρό ασκί που την χρησιμοποιούσαν οι τσοπάνηδες για να κουβαλάνε νερό, στο ένα πόδι του τομαριού ήταν στερεωμένο ένα μικρό ξύλινο σωλιναράκι , η βίγλα απ’ όπου έπιναν νερό.

Πρυόβολος ή τα πρυοβόλια.
Τα πρυοβόλα δεν έλειπαν από κανέναν τσοπάνο, στα λόγγια και στις ερημιές ήταν η μόνη του παρηγοριά , μ' αυτά ανάβει φωτιές όπου βρεθεί στην στράτα , στην ερημιά , για να ζεσταθεί , για να στεγνώσει , για να βράσει τα γάλατα, και να προστατευθεί από τ' αγρίμια. Ο τσοπάνος με την φωτιά διώχνει τα ζλάπια μακριά , ιδικά με την αρκούδα που φοβάται πολύ την φωτιά (χτυπώντας αδιάκοπα τα πρυόβολα του που πετάνε σπίθες.)
Τα πρυόβολα είναι αποτελούνται από ένα κομμάτι ατσάλι , μια στουρναρόπετρα , κι ένα κομμάτι ίσκα.

Τα αγγεία του μπατζαριού και της στρούγκας
Εκτός από τα παραπάνω στην στρούγκα συναντάμε και διάφορα άλλα χρήσιμα σύνεργα.
1. Οι ξύλινες καρδάρες ή καρδάρια ή τα ξύλινα μαστέλα για το άρμεγμα.
Με το καρδάρι που ξέρουν πόσες οκάδες παίρνει το καθένα μετράνε και το γάλα που δίνουν στο μπάτζο. Γιαυτό και την καρδάρα την λένε και μετριγιάρα. Οι μικρές μετριγιάρες χωράνε δέκα οκάδες γάλα και οι μεγάλες δεκαπέντε, υπάρχουν και καρδάρες που παίρνουν λιγότερο γάλα. Υπάρχουν όμως και οι μπικόνες , οι τενεκεδένιες καρδάρες που χωράνε μεγαλύτερη ποσότητα.
Συνήθως στην ξύλινη καρδάρα έπηζαν το τυρί.
2. Τα χάλκινα καζάνια ή λεβέτια, σ' αυτά χύνουν το γάλα από τις καρδάρες και το κουβαλούν στο μπατζαριό. Σ' αυτά βράζουν ή ζεσταίνουν το γάλα για να κάνουν τα γιαούρτια, τα τυρί της φέτας , μανούρι, μυζήθρα κλπ.
3. Μπακράτσες ή μπακράτσια ,τα μικρότερα καζάνια με την χειρολαβή (το αρβάλι ή τη χερουλάδα) για να τα κρεμάνε.
4. Οι κούτλες ή τα κουτούλια ή ο κούτουλας ,στην Ήπειρο τον έλεγαν και κουτλοχούλιαρο , είναι από τα πιο απαραίτητα σκεύη που το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για να μετράνε το γάλα αλλά και για να μαγειρεύουν , να πίνει νερό ο τσοπάνος κλπ. Είναι το τσουκάλι , το τηγάνι , και το κανάτι του τσοπάνη είναι δηλ. ένα σκεύος που δεν λείπει από κανένα κονάκι , στην άκρη έχουν μία χειρολαβή για να την κρεμάνε , έπαιρναν μία με δύο οκάδες γάλα.
5. Οι κεπτσέδες ή τσεπτσέδες , τα σουρωτήρια όπου σούρωναν το γάλα ή μάζευαν την μυζήθρα.
6. Τα στραγγότσουλα ή στρογότσουλα, τα τσόλια που σκέπαζαν το γάλα μέχρι να πήξει.
7. Οι τσαντίλες ή τα τσαντίλια ή στραγγοτσάντηλες για να στραγγάει το νερό , ο ουρός (αρχ. ορρός) από το γάλα και να γίνεται μυζήθρα ή χλωροτύρι.
8. Πυτιολόος και γιαουρτολόος , τα μικρά πήλινα ή γυάλινα δοχεία , που έβαζαν τις πυτιές που χρησιμοποιούσαν για μαγιά , όταν έπηζαν το γάλα.
9. Τα μεγάλα τουλούμια από τομάρια , που φίλαγαν το τυρί.
10. Οι βεδούρες ή βεδούρια , όπου έπηζαν το γιαούρτι. Γίνονταν από ξύλο κέδρου και έπαιρναν μία έως μιάμιση οκά γιαούρτι.
11. Οι διάφοροι κάδοι ή κάδες ή καδιά. Κατασκευάζονταν από έλατο ή δέντρος ή δρυς.
12. Στη κάδη ή κάδα έβαζαν το τυρί για να το αλατίσουν και να το φυλάνε, λέγεται και τυρόκαδα ή τάλαρος ή ταλάρι ή ταλάρα. Χωρούσε εκατόν πενήντα οκάδες τυρί.
Η βουτιρόκαδα είναι η κάδη που φυλάγανε το βούτυρο.
13. Στην γινόκαδη άφηναν το γάλα για να ξινίσει που θα γινόταν βούτυρο.
14. Η βούρτσα ή κοπανόκαδη ή κοπανόκαδος ή τραμπουλίτσα (Ήπειρος) ήταν ο κάδος που με το τρίφτη ή κόφτη ή βουρτσόξιλο ή το φουρλίτσιο (Ήπειρος) χτυπάγανε το γάλα και γινόταν βούτυρο. Το βουρτσόξυλο είναι ένα ραβδί από έλατο ή πεύκο με τρία δίχαλα προς το κάτω μέρος
15. Η κρεμαντζάλα .Για να είναι συγυρισμένα τα σέγια και να μην είναι όλα καταγής ,το μπατζαριό έχει διάφορα κρεμαστάρια για να κρεμάνε πάνω τους διάφορα αντικείμενα αυτά τα κρεμαστάρια ονομάζονταν κρεματζάλες ή κρεμαντάλες , που στη ουσία ήταν ένας κορμός δέντρου που είχε πολλά κλωνάρια κομμένα . Την κρεματσάλα την έμπιχναν στο χώμα και στα κλαδιά του κρέμαγαν τα σέγια τους.
16. Όμοιος με την κρεματζάλα ήταν ο στάλιακας με την διαφορά ότι εκεί κρεμάγανε μόνο την τσαντίλα με το τυρί.
Τα περισσότερα από τα σύνεργα τα συναντάμε και μέσα στα καλύβια τους στο καλύβι για το κατοικιό και στις παρακαλύβες.