Οι Σαρακατσαναίοι για φυλάνε τα πρόβατά τους για να μην σμίξουν με άλλα κοπάδια η να μην τους τα κλέψουνε ή για να αποδείξουν ότι τους ανήκουν τα σ(ου)μαδεύουν .
Έτσι όταν γεννιέται ένα αρνί του κάνουν ένα σουμάδι, που θα το κουβαλάει μαζί του σε όλη του την ζωή σαν έμβλημα. Αν κάποια από αυτά δεν τα σημαδέψουν όσο είναι μικρά τα σημαδεύουν κάθε Μεγάλη Πέμπτη που είναι χαϊρλίτικη μέρα.
Τα σημάδια τα κάνει ο τσοπάνος με την ψαλίδα. Κόβει τις παρωτίδες , τα χόντρα ή την κριτσαλίδα του αυτιού σε διάφορα σχήματα.
Συχνά αλλιώς κόβει το δεξί και αλλιώς το ζερβί . Δημιουργεί τόσες πολλές ποικιλίες από συνδυασμούς ώστε κάθε τσοπάνος έχει τα δικά του σουμάδια που πάνε από πατέρα σε γιο. Αν είναι πολλά αδέρφια , τροποποιούν τα πατρικά σημάδια. Καμιά φορά ο ίδιος Σαρ. Έχει δύο ποικιλίες από σημάδια ένα για τα πατρικά του πρόβατα και ένα για προικίρικα. Αν χωρίσει από τ' αδέρφια του καταργεί την μία από τις δύο .Έτσι η κάθε στάνη έχει τα δικά της σουμάδια διαφορετικά από τον άλλων Σαρ. Που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια.
Πάνω από δώδεκα είναι οι βασικοί τρόποι σημαδέματος. Πρώτα σημαδεύουν το δεξί έπειτα το αριστερό και άλλοτε και τα δύο αυτιά. Τα βασικά σουμάδια των Σαρακατσαναίων είναι τα εξής.
Μπρουστοκλειδιά, όταν η άκρη του αυτιού κόβεται προς το πρόσωπο του αρνιού σε μισοστρόγγιλο σχήμα.
1. Πισουκλειδιά, όταν το σχήμα κόβεται στο πίσω μέρος του αυτιού.
2. Μπρουστοξ(ου)άφτκο, όταν το κάτω μέρος του αυτιού κόβεται μπροστά στο πρόσωπο , το ξυρίζουν προς τα κάτω.
3. Πισουξ(ου)ραφτκο, όταν κόβεται το πίσω μέρος του αυτιού.
4. Μπρουστοκλείδ(ι)κο ή κόκκα , όταν το αυτί κόβεται σε σχήμα γωνιάς μπροστά προς το πρόσωπο.
5. Πισ(ου)κλείδκου, όταν το σχήμα κόβεται στο πίσω μέρος του αυτιού.
6. Φουρκάφτ(ι)κο απ'
 το δεξί, όταν η άκρη του δεξιού αυτιού κόβεται σε διχάλα σαν της φούρκας.
7. Φουρκάφτ(ι)κο απ' το ζερβό , όταν το ίδιο σχήμα γίνεται από το αριστερό αυτί.
8. Τριπάφτ(ι)κο, Όταν γίνεται μια τρύπα στο αριστερό αυτί.
9. Κουτσάφτ(ι)κο, όταν κόβεται η μύτη του αυτιού.
10. Σκιζάφτ(ι)κο, όταν γίνεται μία σχισμή , στο ένα αυτί.
11. Βαγιάφτ(ι)κο, όταν κόβονται τα νεύρα του αυτιού και φαίνεται σαν κρεμασμένο.
12. Μπλαχούρ(ι)κο, όταν κόβουν το τραγάδι από το μπροστινό μέρος της ρίζας του αυτιού , έτσι το επάνω μέρος πέφτει προς τα εμπρός κάτω.
Στα αρνάκια όσο είναι μικρά φτιάχνουν και άλλα σημάδια πιο φανερά , όταν τα αποκόβουν από την μάνα τους . Τα κάνουν όταν την Άνοιξη τα κουλουκουρίζουν και παίρνουν το μαλλί τους , το αρνοπόκι ή την αρνόκρα (Ρούμελη ,Θεσσαλία). Στο κουλκούρισμα φτιάχνουν στα μαλλιά διάφορα στολίδια συνήθως φούντες. Σε ένα αρνί κάνουν μία φούντα στο κεφάλι , το τσαμπαλίκι και σε άλλο περισσότερες φούντες. Αλονού φτιάχνουν μία φούντα στη μέση από την ράχη , το τριαντάφυλλο. Σε μερικά κάνουν φούντες στη σειρά στην πλάτη, σε άλλα φούντες στην κοιλιά και σε άλλα μέρη του σώματος. Σε άλλα αφήνουν τούφες από μαλλιά σπαρμένες στο κορμί και σε άλλα κουρεύουν την ουρά κλπ.